Počet pacientov na traumatológii po napadnutí snehu stúpa

03.12.2010 Prešov

Prešov 3. decembra (TASR) - Počet pacientov na oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove sa po napadnutí prvého snehu zvyšuje.
Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková informovala TASR, že počas pohotovostnej služby v noci na dnes ošetrili 43 pacientov, pričom štyroch museli hospitalizovať. Najviac prípadov sa týkalo zranení bedrových kĺbov a členkov.
Dodala, že veľký nápor registrovali stredu (1.12. ), celkom 101 pacientov s úrazmi, z toho 71 ošetrili v ústavnej pohotovostnej službe, 14 ich bolo prijatých na hospitalizáciu. Prevažne prichádzali s poraneniami v oblasti zápästia a zlomenín členkov.
\"Úrazy spôsobené vrtochmi zimného počasia evidujeme hlavne u starších ľudí, predovšetkým žien. Je to spôsobené osteoporózou. Najčastejšie u nich ošetrujeme zápästie, horný koniec stehennej kosti, zlomeniny v oblasti ramenného kĺbu a členkov. V dôsledku zhoršenej koordinácie pohybov zaznamenávame u starších pacientov aj poranenia chrbtice, \" uviedol zástupca primára Oddelenia úrazovej chirurgie FNsP Peter Sopko.
Dodal, že pomerne veľa úrazov v zime evidujú u detí. K tým väčšinou dochádza pri zimných športoch. V týchto prípadoch ide hlavne o zlomeniny zápästia, predlaktia, tržné zlomeniny predkolení, otrasy mozgu a úrazy hlavy.
Zlomeniny, ktoré sledujú úrazoví chirurgovia za posledné roky, sú podľa Sopka oveľa komplikovanejšie ako pred desiatimi rokmi. Ide predovšetkým o ťažké, trieštivé zlomeniny v oblasti ramenných kĺbov. Podobná situácia je aj pri zlomeninách zápästia. \"Kým v minulosti bolo možné aplikovať konzervatívnu liečbu, v súčasnosti sa takmer každé druhé zápästie operuje, \" dodal zástupca primára.
Upozorňuje, že ľudia by mali byť ostražití predovšetkým po napadnutí prvého snehu. U žien považuje v takomto období za nevhodné nosenie obuvi s vysokým podpätkom. Častou príčinou úrazov, ktoré musia ošetrovať, sú aj zranenia pri nových druhoch športov a nedostatočný odhad fyzických schopností na ich zvládnutie. K zvýšenej úrazovosti nepochybne prispievajú aj dopravné nehody.
Podľa Sopka na oddelení úrazovej chirurgie v tomto roku ošetrili 29.000 pacientov, z toho bola 1650 prípadoch nutná operácia. V zimných mesiacoch sa počet pacientov obyčajne zvyšuje.
 

Vyberte región

mark